Kávés receptek

 

Ristretto

A ristretto gyakorlatilag egy rövid espresso, melynek lényege kisebb mennyiségű koffein tartalmában rejlik. Az olaszok délután, este felé is fogyasztanak kávét. Természetesen nem szeretnének sok koffeint bevinni ezért egy rövidebb kávét isznak. Az extrakciós idő csökkenésével, kevesebb koffein oldódik az elkészült italba.
 

Cappuccino

Ahogy az espresso-nál, a cappuccino esetében is rengeteg értelmezéssel találkozhatunk. Itt is keresnünk kell valami féle támpontot, ahhoz hogy a vendégeink mindig ugyanazzal a kávé élménnyel találkozzanak. Ezért a cappuccino meghatározásához, megint csak a nemzetközi standardokhoz igazodunk. Vagyis az ital 150-180ml-es cappuccino-s csészében készül. Az alapja egy espresso plusz 60 celsius foknál nem melegebb tej illetve minimum 1cm vastagságú krémes tejhab.
 

Espresso

Mi is az az espresso? Sokan sokféleképpen értelmezik, tehát a legjobb ha keresünk egy viszonyítási pontot. Legyen ez a SCAE standard, vagyis az európai kávé szövetség elvárásai egy espresso-t illetően. -  Minimum 7-8g kávé, de érdemes többet használni, akár 10-12g-  20-30 sec lefolyási idő, de egy hosszabb áztatásnál lehet több is-  30ml (+,-5ml)-  Egyenletes gyufaszál vastagság lefolyás közben Természetesen ez csak akkor valósul meg, ha minden beállítás megfelelő. 
 

Jeges Kávé egy kis extrával

Ha jegeskávét készítünk egy vendégnek felmerül a kérdés hogy milyen ízeket szeretne érezni. Természetesen ha vanília fagyit teszünk bele akkor érezni szeretné a vanília ízét. Ezért a következőképpen néz ki a receptünk. - 1 gombóc vanília fagylalt- 3 cl vanília szirup- kb. 2 dl tej- egy espresso jéggel lehűtve- tejszínhabAz alábbi linken megtekintheted hogyan is készül:https://www.youtube.com/watch?v=kl9YXuXt7mY 
 

Készíts jegeskávét a hűtőben

Készíts jegeskávét a hűtőben Ehhez nincs másra szükséged mint egy mizudashi japán cold brew-ra. Ezt ma már az interneten könnyen beszerezhetjük (mindenamibar.com).Ha az amerikai sztenderdet használjuk akkor 60g/l arányból kiindulva bárki könnyen használni tudja az eszközt. Tehát 60g őrölt kávé és 1l víz arányáról beszélünk. 12 órán keresztül hagyjuk állni az italt a hűtőben, ennyi idő alatt tudnak kioldódni a beltartalmak a kávészemcsékből.Az alábbi linken megnézheted hogyan készül az ital:https://www.youtube.com/watch?v=ObakEKgrMuk 
 

Krémlikőrös Jegeskávé

Krémlikőrös Jegeskávé Ebben a forró nyári melegben nincs is jobb, mint egy hűsítő nyári jegeskávé. Persze ezt megbolondíthatjuk egy méltán híres krémlíkőrrel ami a világ egyik legsikeresebb alkohol fajtájának számít. Nincs más dolgunk mint shaker-ben összerázni egy espresso-t 2cl fehérrumot, 2cl ír krémlikőrt és 2cl kókusz szirupot. Az előre behűtött pohárba szűrjük az elkészült italt és csokireszelékkel díszítjük.Az alábbi linken megtekintheted az ital készítését:https://www.youtube.com/watch?v=u1L1E3pQbs0 
 

Mentás Jegeskávé

Mentás JegeskávéRoppant egyszerű az elkészítése és akár otthon is könnyen kivitelezhető ez a mentás jegeskávé. Vegyünk egy poharat és dobjunk bele 8-10 menta levelet majd egy bárkanállak óvatosan törjük meg, hogy minden hasznos ízanyag felszabaduljon a mentából. Ezután adjunk hozzá kettő espresso-t és egy kevés szódát. Keverjük fel a pohár tartalmát és adjunk hozzá jeget, majd töltsük fel szódával. Kettő szívószállal szervírozzuk illetve menta spiccel díszíthetjük. Az alábbi linken megtekintheted az ital készítését:https://www.youtube.com/watch?v=UX8s9NWI0dA Enjoy 
 

Csilis forrócsoki

Időszámításunk előtt 2000 évvel már a maják is előszeretettel fogyasztották e remek italt, illetve az aztékok kultúrájában is nagy szerepet játszott a kakaóból készült élelmiszerek fogyasztása.  Európában, azután vált népszerűvé miután bemutatták Mexikóban az újvilág számára és számos változáson ment keresztül.  A 19. század végéig a forró csokoládét kizárólag gyógyszerként alkalmazták, kitűnő eredményeket értek el a gyomorbántalmak kezelésében.  Csokoládéból készült italokat világszerte fogyasztanak, míg az olaszok inkább a teltebb ízek kedvelői, addig az Amerikai ízlésvilág inkább a „vékonyabb” variációt preferálja.   Csilis forró csokoládé recept:   1.5 dl tej 1 vanília rúd 3 karika friss chili 1 rúd fahéj 1 tasak forró csokoládé
 

Narancsos csokoládés rétegelt kávéhab

Narancsos csokoládés rétegelt kávéhab. Főzzünk egy narancskrémet Cointreau-val, főzzünk egy csokoládékrémet rummal, és egy kávés vaníliakrémet. Ez utóbbit, lazítsd tejszínhabbal. Majd az így elkészült alapanyagokat rétegezd egymásra egy széles pohárba. Díszítés: frissen pörkölt kávé, narancshéj, karamell.   
 

Vaníliás grízpuding kávészósszal

Vaníliás grízpuding kávészósszal.Tejből főzzünk egy lágy állagú tejbegrízt. Ebbe beleforralunk kevés zselatint, narancshéjat, citromhéjat és cukrot. Ha már kihűlt hozzákeverünk tejszínhabot. Kiöntjük egy tepsibe és megdermesszük. Felvágjuk kockára és egy mézes, Kahlua-s, espresso-val megöntözzük.
 

Marcipános -csokoládés kávérolád

Marcipános -csokoládés kávérolád.Egy csokis piskótalapot meglocsolunk rumos csokoládészósszal, ráhelyezünk egy vékonyan kinyújtott marcipánlapot. Kikeverünk egy espresso-val és tejszínhabbal készült vaníliakrémet. Majd ezekkel megkenjük a piskótalapot és feltekerjük. Tálaláskor felvágjuk kétujjnyi vastagon és megöntözzük kávés csokoládészósszal.
 

Irish Coffee

Ír kávé.A ma már klasszikus kávéital, Joe Sheridan receptje alapján.Ír Whiskey, barnacukor, kávé, és friss tejszínhab.Az ír kávé története: www.baristaakademia.hu/hirek?29
 

Espresso Martini

Kávés Martini?! Ki hallott már ilyet?A baristák és a bártenderek bizony igen! A Martini koktélok, az angolszász országok nemzeti italai. New York-ban a vacsora, vagy egy party elképzelhetetlen Martini kotélok nélkül.A Martinik megszámlálhatatlan változata színesíti a kultúrált és mértéktartó italozás világát. Íme néhány példa:Sahara Martini, Dirty Martini, Chocolate Martini, Cranberry Martini,  Spice Mango Martini, Cucumber & Basil Martini, Hpnotiq Martini és sorolhatnánk naphosszat.Ebből a jóból a kávét sem hagyhatjuk ki. Jöjjön tehát az Espresso Martini receptje.Az italt shakerben készítjük.1 friss espresso3 cl vodka1 cl Kahlua1 cl cukorszirupJéggel jól összerázzuk, és hűtött koktélospohárba szűrjűk.Díszitsd friss pörkölt kávészemmel.Egészségünkre!
 

Kókuszos Kávés Shake

Coffee Coconut Shake Kókuszos kávés shake! Nem hangzik rosszul... Ha van egy turmixgépünk, már készíthetjük is! 2 gombóc vaníliafagyi, 2 cl kókuszszirup, 1 friss espresso kávé, 1,5 dl tejjel jól összeturmixolva, tejszínhabbal díszítve. További koktélok: www.mojito.hu
 

Bacardi 8 Hot Shot

Bacardi 8 Hot Shot.Ma már elvárás a baristák világában, hogy a kávé alapú koktélok szakértői is legyenek. Íme egy új kávéskoktél az italok végtelen tárházából. Nem kell hozzá más mint egy kis kézügyesség, és egy kis tapasztalat az italok fajsúlyát illetően. Hozzávalók:2 cl Bacardi 8 2 cl frissen lefőzött espresso2 cl tejszínEbben a sorrendben egy bárkanál segítségével óvatosan egymásra töltjük a rétegeket. Koktélcseresznyével díszítjük.Salud!További koktélok: www.mojito.hu
 

Galliano Hot Shot

A rétegelt kávéskoktél alapja a Galliano.A híres likőr elkészítésének titkát homály fedi, alapjai különféle gyógynövények és fűszerek, közöttük elsősorban a csillagánizs ízét érezni, míg illatában a vanília dominál.Az ital 1896-ban született, hála Arturo Vaccari-nak, aki több évi kísérletezgetés eredményeképpen először készítette el a likőrt. A Galliano nevet Maggiore Galliano-ról kapta, aki a XIX. század végi észak-afrikai háborúk egyik hőseként vált híressé. A különleges ízű, egyedi ital hamar meghódította a világot, először Európában, majd az olasz telepeseknek köszönhetően az aranyláz idején már az Újvilágban is nagy hírnévre tett szert.A Galliano sok koktél alapja lehet, kiegyensúlyozott íze miatt könnyen házasítható bármilyen itallal, például kávéval. A Galliano Hot Shot receptje a következő: 1/3 rész Galliano1/3 rész frissen főzött espresso1/3 rész tejszínEbben a sorrendben egy bárkanál segítségével óvatosan egymásra töltjük a rétegeket.További koktélok: www.mojito.hu
 

Frangelico Hot Shot

Ezen kávéskoktél alapja a Frangelico. A kiváló olasz mogyorólikőr fogyasztható tisztán, jéggel, koktélokban, de gyönyörűen belesimul egy finom Semiramis espressoba is.A Frangelico Hot Shot receptje a következő:1/3 rész Frangelico1/3 rész frissen főzött espresso1/3 rész tejszíndíszítés: Ferrero RocherEbben a sorrendben egy bárkanál segítségével óvatosan egymásra töltjük a rétegeket.További koktélok: www.mojito.hu